Китай обвини бившия шеф на Интерпол в получаване на подкупи

Мън Хунвей

Китайските власти са арестували бившия шеф на Интерпол Мън Хунвей по подозрение във вземане на подкупи, съобщи днес върховната прокуратура на страната, цитирана от ДПА.

Арестът слага точка на продължилата няколко месеца сага, започнала през септември, когато съпругата на Мън, която живее във Франция, съобщи, че той е изчезнал по време на пътуване до Китай.

Това се превърна в световна новина, след като от Интерпол заявиха, че не знаят къде се намира шефът им. Едва след като световната полицейска организация се обърна към китайското правителство относно местонахождението на Мън, Пекин призна, че го е задържал в началото на октомври.

Оттогава той е разследван от министерството на обществената сигурност, за което някога пряко отговаряше като заместник-вътрешен министър. В края на март Мън бе изключен от управляващата комунистическа партия - знак, че предстои съдебен процес срещу него.

Разследването на Вън е част от подетата от президента Си Цзинпин кампания срещу корупцията в страната.

Критици на Си го обвиняват, че използва тази кампания за отстраняване на политическите си съперници и за да укрепи контрола си върху властта.

Мън бе избран за президент на Интерпол през 2016 г. и имаше мандат на този пост до 2020-а. 

Още от Свят

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?