Китай обвини САЩ, че атакуват военните му сайтове

Два важни китайски военни сайта, включително на министерството на отбраната, са били обект на 144 хиляди хакерски атаки месечно миналата година, като близо две трети от тях са били от САЩ, съобщи китайското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

 

По-рано този месец американска компания за компютърна сигурност заяви, че тайно китайско военно подразделение най-вероятно стои зад поредицата хакерски нападения, главно срещу САЩ, поставяйки началото на словесна война между Вашингтон и Пекин. Китай отрече твърдението и контраатакува с обвинение, че той е жертвата.

 

"Министерството на отбраната и военните сайтове са изправени пред сериозна заплаха от кибератаки от създаването си, като броят им постоянно расте през последните години", заяви говорителят на министерството Гън Яншън. 

 

Той уточни, че през 2012 г. китайските военни сайтове са били обект на 144 хиляди атаки месечно, като за 62,9 на сто от тях отговорността е на САЩ.

 

"Надяваме се американската страна да даде обяснения и разяснения", добави Гън, чиито изявления са публикувани на сайта на министерството.

 

Американската компания за компютърна сигурност "Мандиънт" съобщи неотдавна, че базираното в Шанхай секретно подразделение 61398 на Китайската народоосвободителна армия отговаря за кибератаките.

Споделяне

Още от Свят