Китай обяви свой черен списък на ненадеждните компании

Китай обяви свой черен списък на ненадеждните компании

Китайските власти са решили да създадат черен списък на ненадеждни чуждестранни компании, групи  и лица, които увреждат интересите на китайските компании, предадоха световните агенции в петък. Това е отговорът на Пекин на въведените преди две седмици от САК санкции срещу технологичния гигант "Хуауей" (Huawei), чийто достъп до американски технологии бе отрязан.

Министерството на търговията на Китай не посочи имена нито на държави, нито на компании, които ще бъдат засегнати от черния списък. Съобщава се само, че се предвижда в списъка да влизат фирми или хора, които блокират доставки или предприемат дискриминиращи мерки по причини, които не са непосредствено свързани с търговията.

"В списъка на ненадеждните субекти се включват чуждестранни предприятия, организации или физически лица, които не спазват пазарните правила, се отклоняват от духа на договора или налагат блокади или спират доставки за китайски предприятия за нетърговски цели, и сериозно увреждат законните права и интереси на китайските предприятия “, каза говорителят на търговското министерство Гао Фенг.

Той допълни, че подробните мерки и целият списък ще бъдат обявени в близко бъдеще.

"Някои чуждестранни дружества са нарушили нормалните пазарни правила и духа на договорите си за нетърговски цели, блокирайки и прекъсвайки доставките и предприемайки други дискриминационни действия срещу китайски компании, които накърняват техните законни права и интереси и застрашават националната сигурност и националните интереси на Китай", допълва още Гао.

На свой ред от  Вашингтон съобщиха, че обмислят добавянето на няколко китайски компании за видео наблюдение в своя списък.

Обявяването на списъка идва ден преди Китай да увеличи митата на американски стоки на стойност 60 милиарда долара, след като американците наложиха наказателни мита за китайските стоки на стойност 200 милиарда долара по-рано този месец.

Споделяне

Още от Свят