Китай одобри новият лидер на автономния район Макао

Държавният съвет на Китай одобри избирането на бивш министър на културата и социалните въпроси за нов лидер на китайския специален автономен район Макао, предадоха в понеделник световните агенции.

Фернандо Цуй, който е на 52 години и е доктор по медицина, беше предложен на лидерския пост на 26 юли от 300-членната изборна колегия в бившата португалска колония. Макао като Хонконг има свое правителство и парламент, но не може да избира пряко своя лидер. За това е необходимо одобрението на Пекин.

Цуй поема поста от Едмънд Хо, който по закон не може да бъде преизбран за трети мандат и официално напуска през декември.

Хо беше първият управител на Макао от преотстъпването на португалската колония на китайските власти през 1999 г., припомня Франс прес. Той стана известен с това, че превърна Макао в една от световните столици на хазарта и така разруши монопола на Лас Вегас, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Новият лидер на Макао ще встъпи в длъжност на 20 декември и ще управлява района пет години. Той обеща да се бори с корупцията и да направи всичко възможно икономиката на Макао да не разчита главно на хазарта, посочва Ройтерс.

В Китай казината са забранени, припомня Франс прес.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?