Китай ограничи излъчването на “Аватар“ само в 3D-салони

Китай ограничи излъчването на “Аватар“ само в 3D-салони

Китайските власти разпоредиха спирането на разпространението на стандартната версия на филма на Джеймс Камерън “Аватар“ в обичайните киносалони, предаде Асошиейтед прас във вторник.

Без ограничение ще продължи излъчването на лентата в 3D и IMAX-формат.

Причината за забраната не се обяснява.

Според едната версия това се прави, за да не се правят сравнения между сюжета на филма, в който корпорация иска да изсели местните жители на екзолуната Пандора заради залежи от скъпоценен метал, и неотдавнашни протести на изселени принудително китайци заради постройките за олимпиадата в Пекин.

Друго възможно обяснение е безпокойството на китайските власти от сериозната конкуренция на филма на Камерън за местни ленти.

Подозира се, че това се прави за защита на приходите от филм, посветен на китайския философ Конфуций, чиято премиера е насрочена за 21 януари. Главната роля в лентата се играе от известния холивудски актьор Чо Юн-фат.

АП отбелязва, че до момента на забраната касовите приходи на “Аватар“ в Китай възлизат на 75 млн. долара, като 80 на сто от приходите се дължат на 3D-версията на филма.

Общите касови резултати на получилия преди ден два “Златни Глобуса“ “Аватар“ - за най-добър филм и най-добра режисура, вече надхвърлиха 1.64 млрд. долара и се очаква в скоро време да бъде счупен рекордът на “Титаник“, също на Камерън, от осигурени 1.84 млрд. долара в световен мащаб.

Споделяне

Още от