Китай осъди на смърт висш партиец – държал пари и злато в шкафчето си

Осъденият на смърт Лай Сяомин

Бившият партиен секретар и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong ("Чайна Хуажун") Лай Сяомин беше осъден на смърт по обвинение в "корупция", съобщават световните информационни агенции, цитирани от БТА.

През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамента му в Пекин. В него имаше сейфове и шкафове, пълни с пари в брой и кюлчета злато. Той е приемал като подкупи и луксозни автомобили.

Лай е бил признат за виновен в получаването на подкупи на стойност 215 милиона евро. Той е опитал да получи други 13 милиона евро, но не е успял. Съдът в северния град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е "изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки", а действията на обвиняемия - изключително злонамерени.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото е живял дълго с други жени извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

Осъденият казва, че "не е похарчил и един цент", защото не е посмял.

Активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства ще се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той е бил обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на финансов капитал.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?