Китай още не е поздравил Байдън за победата на изборите

Джо Байдън

Китай още не е поздравил Джо Байдън с победата на президентските избори в САЩ, тъй като окончателните резултати все още не са известни, предаде Франс прес. "Отбелязахме, че Байдън обяви, че е спечелил изборите", заяви говорител на китайското външно министерство. "Доколкото ни е известно, резултатът от изборите ще бъде определен съгласно законите и процедурите, които са в сила в САЩ", добави той.

Кандидатът на Демократическата партия обяви победата си преди два дни, но действащият президент Доналд Тръмп я оспорва. От събота Байдън получава поздравления, но и други страни освен Китай (например Русия, Мексико и Бразилия) още не са поздравили Джо Байдън.

След избирането на Доналд Тръмп през ноември 2016 г. китайският президент Си Цзинпин отправи поздравленията си в деня след изборите.

Пекин вероятно е облекчен от загубата на милиардера републиканец, но китайските власти може би се опасяват, че Байдън може да окаже по-голям натиск по отношение на правата на човека, отбелязва АФП.

В отговор на този въпрос китайският говорител заяви, че неговата страна е решена да защити "своите суверенитет, сигурност и развитие". "Надяваме се, че следващата американска администрация ще покаже желание за помирение".

Очаква се Байдън да запази твърда позиция спрямо Китай - той е наричал президента Си Цзинпин "бандит" и е обещавал да води кампания за "оказване на натиск, изолиране и наказване на Китай", но вероятно ще възприеме по-премерен и многостранен подход, коментира Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят