Китай отхвърли обвиненията, че налага цензура над интернет

Китай отхвърли в петък критиките на САЩ за наложен контрол върху интернет трафика и обяви, че обвиненията на Вашингтон може да накърнят отношенията между двете страни, съобщи в петък ББС.

Преди ден държавният секретар Хилари Клинтън призова Пекин да вдигне ограниченията върху достъпа до мрежата на своя територия.

Клинтън поиска от китайските власти още да се проведе разследване на твърденията на "Гугъл" за хакерски атаки срещу имейли на правозащитници. От китайското външно министерство заявиха, че САЩ "трябва да уважават фактите" и да спрат да "отправят безпочвени обвинения срещу Китай".

В статия, поместена в англоезичния сайт на Китайската комунистическа партия "Глобал таймс", критиките на Клинтън са определени като "информационен империализъм".

В реч във Вашингтон Хилари Клинтън заяви, че интернет е източник на изключителния напредък на Китай, но добави, че страни, които се опитват да ограничат свободния достъп до информацията, рискуват да се самоизключат от прогреса на 21 век.

Тя настоя за твърди мерки срещу държавите, които провеждат атаки срещу сайтове и електронната кореспонденция. Клинтън призова компаниите в Китай да вземат принципна позиция срещу цензурата.

При стартирането на версията си за Китай, "Гугъл" се съгласи с изискванията на местното правителство да филтрира достъпа до страници, свързани с протестите на площад "Тянънмън" през 1989 година, както и информацията около исканията за независимост на Тибет.

Хилари Клинтън специално посочи страни като Тунис, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Узбекистан, които ограничават достъпа до информация и арестуват блогъри.

Споделяне

Още от Свят