Китай отказва нови разговори с Русия и САЩ за ядреното разоръжаване

Китай отказва нови разговори с Русия и САЩ за ядреното разоръжаване

Китай отхвърли предположението, че ще разговаря със САЩ и Русия за ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия, като заяви, че няма да участва в никакви тристранни преговори по ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс в неделя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в петък е обсъдил с руския си колега Владимир Путин възможността за ново споразумение, в което евентуално да бъде включен и Китай, за да обхване водещите три световни ядрени сили.

Говорителят на китайско външно министерство Гън Шуан заяви, че ядрените сили на страната му са "на най-ниското равнище" в приоритетите на националната сигурност и че не може да се сравняват с тези на САЩ и Русия.

"Китай е против това други страни да се изказват неуместно за Китай по въпроса за контрола над въоръженията и няма да участва в никакви тристранни преговори по споразумение за ядрено разоръжаване", заяви Гън в отговор на въпрос за изказването на Тръмп.

Китай винаги е призовавал за пълна забрана и цялостно унищожаване на ядрените оръжия, добави той.

Пекин смята, че страните с най-големите ядрени арсенали носят особена отговорност за ядреното разоръжаване и трябва да продължат да съкращават ядрените си оръжия по проверим и необратим начин, създавайки условия и други страни да участват, заяви говорителят на китайското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят