Китай отказва нови разговори с Русия и САЩ за ядреното разоръжаване

Китай отказва нови разговори с Русия и САЩ за ядреното разоръжаване

Китай отхвърли предположението, че ще разговаря със САЩ и Русия за ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия, като заяви, че няма да участва в никакви тристранни преговори по ядрено разоръжаване, предаде Ройтерс в неделя.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в петък е обсъдил с руския си колега Владимир Путин възможността за ново споразумение, в което евентуално да бъде включен и Китай, за да обхване водещите три световни ядрени сили.

Говорителят на китайско външно министерство Гън Шуан заяви, че ядрените сили на страната му са "на най-ниското равнище" в приоритетите на националната сигурност и че не може да се сравняват с тези на САЩ и Русия.

"Китай е против това други страни да се изказват неуместно за Китай по въпроса за контрола над въоръженията и няма да участва в никакви тристранни преговори по споразумение за ядрено разоръжаване", заяви Гън в отговор на въпрос за изказването на Тръмп.

Китай винаги е призовавал за пълна забрана и цялостно унищожаване на ядрените оръжия, добави той.

Пекин смята, че страните с най-големите ядрени арсенали носят особена отговорност за ядреното разоръжаване и трябва да продължат да съкращават ядрените си оръжия по проверим и необратим начин, създавайки условия и други страни да участват, заяви говорителят на китайското външно министерство.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?