Китай отмени забраната за второ дете

От 1 януари 2016 г. на китайските семейства е разрешено да имат по две деца

Китай отмени забраната за второ дете

Китай отмени забраната за второ дете. Така от 1 януари 2016 г. китайските семейства вече ще могат да имат по две деца, предадоха агенциите.

"Държавата подкрепя принципа, според който една съпружеска двойка може да има до две деца." Това е записано в закон, който е одобрен от постоянният комитет на Обощокитайското събрание на народните представители.

Така се слага край на политиката "едно семейство - едно дете", водена през последните 40 години и предотвратила раждането на близо 400 млн. души.

През 1979 г. комунистическата партия в Китай въвежда оспорваната политика, която задължава семействата да имат само едно дете.

В момента в Китай има близо 140 млн. жени в детеродна възраст, които отглеждат по едно дете. Очаква се поне 90 млн. от тях да пожелаят да родят второ дете, сочат данните на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването и ограничаването на раждаемостта.

Китай е най-многолюдната страна в света с население от над 1 милиард 357 милиона души, по данни на Световната банка за 2013 г.

Близо до нея е Индия с население от над 1 милиард 252 милиона души. В Индия няма ограничения на ражданията и през последните десетина години стараната бързо догонва населението в Китай.

Споделяне

Още от Свят