Китай отменя смъртната присъда за укриване на данъци

В Китай ще бъде отменена смъртната присъда за някои икономически престъпления, предаде Асошиейтед прес в понеделник, цитирайки държавната агенция “Синхуа“.

Поправки в Наказателния кодекс ще изключат 13 члена с икономически характер от списъка на углавните престъпления, които предполагат изпълнението на смъртни наказания. В момента такава се предвижда за 68 случая.

Кога ще бъдат приети поправките още не е известно, “Синхуа“ съобщава само, че те са предадени на парламентарния комитет на Общокитайското събрание на народните представители за първо четене. Обикновено гласуването в китайския парламента става след две или три четения. Официалният сайт на институцията потвърждава информацията, че такъв закон е внесен за обсъждане, но не се предоставят никакви подробности.

По данни на китайската агенция след икономическите престъпления, за които се смекчават наказанията, са мошеничество, укриване на данъци ,както и износ на културни ценности и скъпи метали.

Китай е световен лидер по изпълнени смъртни наказания, което нееднократно е предизвиквало критите на международните правозащитни организации.

Споделяне

Още от Свят