Китай отрече "клеветническите" обвинения в икономически шпионаж

Китай отрече "клеветническите" обвинения в икономически шпионаж

Китайското външно министерство заяви днес, че решително се противопоставя на "клеветническите" обвинения в икономически шпионаж от страна на САЩ и техни съюзници, предаде Ройтерс.

Министерството призова Вашингтон да оттегли тези си обвинения, както и обвиненията, повдигнати срещу двама китайски граждани в САЩ.

"Призоваваме Съединените щати незабавно да поправят погрешните си действия и да прекратят разпространяването на клеветнически слухове по отношение на сигурността в интернет", се посочва в изявлението.

Американската прокуратура повдигна вчера обвинения срещу двама свързани с китайското министерство на държавната сигурност китайски граждани, че са откраднали конфиденциални данни от агенции на американското правителство и компании по целия свят, припомня Ройтерс.

Прокуратурата твърди, че Чжу Хуа и Чжан Шълун са извършили хакерски атаки срещу американския флот, космическата агенция НАСА, американското министерство на енергетиката и десетки компании. Според обвинението целта на операцията е била получаването на информация за обекти на интелектуална собственост и корпоративни тайни, която впоследствие е била предавана на китайски компании.

Чжу и Чжан са членове на хакерска група, известна като Ей Пи Ти 10 (APT 10). Великобритания, Австралия и Нова Зеландия се присъединиха към САЩ и също обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост.

"Днес австралийското правителство се присъединява към своите чуждестранни партньори и изразява сериозна загриженост по повод глобалната кампания за кражба на интелектуална собственост от компании от страна на групата Ей Пи Ти 10, действала по нареждане на китайското министерство за държавна сигурност", заявиха днес в съвместно изявление австралийският министър на външните работи Марис Пейн и вътрешният министър Питър Дътън.

Правителството на Япония поиска днес от Китай да предприеме мерки срещу хакерската група Ей Пи Ти 10.

"Ние с дълбоко безпокойство следим действията на базираната в Китай група Ей Пи Ти 10, която застрашава сигурността на киберпространството", се казва в изявление на японското външно министерство. В него се посочва още, че Ей Пи Ти 10 са извършили многобройни кибератаки срещу различни цели, сред които частни компании и научни учреждения.

Споделяне

Още от Свят