Китай отвръща с ответни мерки на наложените от САЩ по-високи мита

Китай отвръща с ответни мерки на наложените от САЩ по-високи мита

Търговската война между Вашингтон и Пекин ескалира, след като Китай обяви снощи по-високи митнически тарифи върху американски стоки на стойност 60 милиарда долара в отговор на наложените от американския президент Доналд Тръмп увеличени мита върху китайски стоки, съобщи Асошиейтед прес.

Митническите тарифи от 5 до 25 процента ще влязат в сила на 1 юни по отношение на 5200 американски продукта, включително батерии, спанак и кафе, съобщи китайското министерство на финансите.

Решението е в отговор на решението на САЩ от петък да повишат митата на китайски внос на стойност от 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Според американски официални представители решението е било взето в отговор на отмятането на Китай от ангажименти, поети по време на по-ранните търговски преговори.

Индексите на фондовите борси спаднаха рязко в резултат от безпокойството на инвеститорите за потенциалните икономически щети. Индустриалният Дау Джоунс спадна с 600 пункта в следобедната търговия или почти с 2,5 процента. С подобен процент спадна и индексът Стандард енд Пуърс 500. Цената на акциите спадна и в Европа и Азия.

Двудневните търговски преговори между американски и китайски представители бяха прекратени в петък без споразумение. И двете страни дадоха да се разбере, че вероятно ще има нови разговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят