Китай плаши с изтегляне на ВЕИ-инвестициите си от България

Китай плаши с изтегляне на ВЕИ-инвестициите си от България

Китайският бизнес заплаши да изтегли инвестициите си от България във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) заради рязката промяна на правителството по позицията си за т.нар. зелена енергия. Това се казва в отворено писмо на Българо-китайската търговско-промишлена палата, разпространено във вторник.

Към момента у нас китайската фирма "Уиском" оперира от 2012 г. соларна централа край Ихтиман, "Астроенержи" миналата седмица приключи строеж на слънчева мощност в Ямболско и стана ясно, че има намерение да прави още десет такива проекта за около над 100 млн. евро. Друга китайска фирма заедно с италианци започна да строи малка мощност край Пловдив. Намеренията за китайски инвестиции в български ВЕИ-проекти се оценяват приблизително на 220 млн. лв.

 

Информацията идва на фона на обявеното предишния ден изнасяне на предприятието за производство на слънчеви панели на Иво Прокопиев от Силистра в Китай.

 

Миналата седмица пък стана ясно, че българското правителство планира да намали изкупните цени на тока от ВЕИ с повече от първоначално обявените намерения. Според работен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) при вятърните централи намалението ще е между 20 и 30%, а при слънчевите - с повече от 50 на сто. Новите преференциални тарифи за екоцентралите ще влязат в сила от 1 юли.

 

"Докладът на ДКЕВР и оповестените в него нови преференциални цени на електрическата енергия, произвеждана от възобновяеми енергийни източници – вятърни и фотоволтаични централи, е основа за силно притеснение и води до категорична икономическа непредсказуемост за инвеститорите от Китай, които вече няколко години се опитват да се адаптират в страната ни. В момент, в който вече са похарчени значителни средства и време, настъпва тази рязка промяна в условията за правене на бизнес в България", се казва в писмото на Българо-китайската търговско-промишлена палата.

 

Организацията, като обществена платформа, обединяваща икономическите, търговски и културни интереси на многобройните си членове – китайски компании, с писмото изразява “силното си безпокойство от рязката промяна в инвестиционния климат и правителствената политика в областта на инвестициите в т.нар. зелена енергия.

 

“Не можем да не изразим недоволство и разочарование от политическата линия на правителството и ДКЕВР като регулатор и модератор на икономическата воля на управлението, която създава атмосфера на стопанска непоносимост и инвестиционна непредсказуемост за компаниите от Китай, желаещи да развиват бизнес в България, и които при създалата се ситуация, най-вероятно ще трябва да прекратят дейността си и да търсят отговорност за причинените им вреди в резултат на тази рязка промяна”, се казва още в писмото.

 

“Надяваме се, че докладът на Комисията освен математическо пресмятане на разходите за инвестиции по въведените в него критерии представлява и финансов лакмус за проверка на настроенията в инвеститорите", пише още в становището.

 

От камарата апелират докладът за определяне на преференциални цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници за периода юли 2012 – юни 2013, да бъде преработен и съобразен с реалните икономически показатели и реалните инвестиционни разходи за развитието на зелената енергия.

 

"В противен случай ще се заговори за “бивши“ китайски инвеститори, които са имали намерение да изградят заводи за производство и бази за асамблиране на оборудване и техника, да инвестират в инфраструктурата и земеделието ни", предупреждават от Българо-китайската търговско-промишлена камара.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?