Китай подозира, че запалването на джип на "Тянанмън" е самоубийствен атентат

Китай подозира, че запалването на джип на "Тянанмън" е самоубийствен атентат

Китайското правителство подозира, че вчерашният инцидент, при който кола помете пешеходци на пекинския площад "Тянанмън" и се запали, е бил самоубийствен атентат, предаде Ройтерс. При инцидента загинаха 5 души, включително тримата пътници в джипа.

Най-малко 38 души бяха ранени при инцидента. "Изглежда като планирано самоубийствено нападение", заявил пред Ройтерс пожелал анонимност източник, запознат отблизо с въпроса.

Полицията все още разследва и се опитва да установи самоличността на тримата души в превозното средство. Според източника пекинската полиция е заявила снощи, че издирва двама заподозрени от размирния далечен западен регион Синцзян във връзка с "голям инцидент".

Полицията вече е установила, че джипът, който се вряза в множеството на площада и се взриви пред парадния вход към Забранения град - бившата императорска резиденция, е имал регистрационни номера от населения предимно с мюсюлмани Синцзян-Уйгурски автономен район.

Правоохранителните органи издирват информация за двама заподозрени етнически уйгури, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на служител в пекински хотел. Засега не е ясно дали двете лица са сред тримата загинали пътници от джипа. Единият от издирваните е от град Синцзян, където при нападение на 26 юни бяха убити 24 полицаи и мирни граждани, както и 13 сепаратисти.

Двама минувачи, включително една филипинка, бяха сред загиналите при вчерашното произшествие. АП напомня, че всеки инцидент на площада се смята за подозрителен, тъй като "Тянанмън" беше сцена на потушеното с кръв продемократично движение от 1989 г.

Радикални елементи сред уйгурското малцинство водят борба срещу китайското управление от години. Това лято бяха извършени необичайно много актове на насилие и китайските органи за сигурност казаха, че се опитват да предотвратят възможността то да излезе извън Синцзян. В микроблог на пекинската полиция се посочва, че се взимат необходимите мерки да се гарантират сигурността и стабилността в столицата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?