Китай поиска САЩ да оттеглят заповедта за арест на финансовия директор на "Хуавей"

Мън Ванчжоу по време на форум в Русия

Китайското външно министерство извика в неделя американския посланик, за да изрази "силен протест" срещу ареста в Канада на финансовата директорка на "Хуавей текнолъджис" (Huawei Technologies) и заяви, че САЩ трябва да оттеглят заповедта за ареста ѝ, предаде Ройтерс.

Мън Ванчжоу - главен финансов директор на компанията, беше арестувана в Канада на 1 декември. Очаква я екстрадиция в САЩ, които твърдят, че тя е прикрила връзките на компанията си с фирма, опитала се да продава техника на Иран в нарушение на санкциите.

Мън е дъщеря на основателя на "Хуавей".

Китайският заместник-външен министър Ли Юйчън каза на посланика на САЩ Тери Бранстад, че страната му е отправила неприемливо искане към Канада да задържи Мън докато тя минавала през Ванкувър, съобщи китайското външно ведомство.

"Действията на САЩ сериозно нарушават законните и справедливи права на китайска гражданка и в същността си са изключително противни", каза Ли на Бранстад.

Сходно мнение той изрази преди ден и пред канадския посланик.

Китай настойчиво иска САЩ да обърнат внимание на сериозната и справедлива позиция на Китай и да оттеглят заповедта за арест на Мън, посочи Ли.

"Китай ще отвърне по-нататък, в зависимост от действията на САЩ", добави той.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?