Китай покани вселенския патриарх на визита

Вселенският патриарх Вартоломей

Генералният консул на Китай в Истанбул Цуй Въй е поканил Цариградския вселенски патриарх Вартоломей на официална визита в страната, предават местните медии, цитирани от БГНЕС. Срещата между Цуй Въй бе по инициатива на китайския генерален консул. Това е първо посещение на китайски дипломат в седалището на Вселенската патриаршия.

Китайският дипломат е разказал на патриарха за религиозната ситуация в Китай и за усилията на Китайската народна република да хармонизира религиозните отношения. От своя страна патриарх Вартоломей е заявил, че високо цени защитата на свободата на вероизповедание на гражданите от страна на Китай, като го е запознал с дейността на митрополията на Хонг Конг, която е към Вселенската патриаршия.

Генералният консул е поканил патриарх Вартоломей да направи своето първо официално посещение в Китай, на което патриархът е отговорил положително.

На територията на Китай от 1956 г. действа Китайска автономна православна църква към Московската патриаршия, която разполага с 14 храма, но тя не е официално регистрирана.

В страната функционират само четири легални енории, обслужвани от двама свещеници. Руски свещеници служат на територията на дипломатическите представителства на Русия в Пекин и Шанхай, но тези енории са част от Китайската автономна църква. През 2013 г. патриарх Кирил беше на официално посещение в Китай.

През 1996 г. Вселенска патриаршия създаде митрополията на Хонг Конг и назначи там митрополит, но тази митрополия също няма официална регистрация, въпреки че поддържа добри отношения с властите. Московска патриаршия протестира официално срещу ръкополагането на епископ на Вселенската патриаршия за Хонг Конг и определи това като “нахлуване в територията на автономната Китайска православна църква”

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?