Китай потвърди, че е поразил спътник с ракета

Китай потвърди, че е поразил спътник с ракета

Китай официално потвърди, че е провел изпитание на космическо оръжие, в хода на което е бил унищожен спътник, предадоха във вторник световните агенции. Представителят на Министерството на външните работи на Китай Лю Циянчао потвърди провеждането на изпитанието, но добави, че страната му остава привърженик на идеята “за мирно развитие на космическото пространство”.

Миналата седмица системите за наблюдение на няколко страни засякоха пусната от територията на Китай балистична ракета със среден обсег на действие от наземна база, която унищожи остарял метеорологичен спътник.

Това е първото в света изпитание на противоспътникова ракета от 20 години насам, или поне първото, което е станало известно.

Няколко страни, сред които Япония, Австралия и Съединените Щати изразиха загриженост, че подобно развитие на събитията може да стане предвестник на въоръжена надпревара в космоса.

Властите на Китай до вторник отказваха да потвърдят или отрекат провеждането на опита. Пекин обаче, според думите на Лю Циянчао пред журналисти, е информирал “други страни и американската страна” за провеждането на изпитанието.

По данни на списание “American Aviation Week and Space Technology” на 11 януари китайският метеорологичен спътник “Фенг юн 1С”, разположен на полярна орбита и височина 865 км. от Земята, беше унищожен от противоспътникова система, изстреляна от района на китайския космически център Сичан.

В четвъртък това съобщение беше потвърдено от представителя на САЩ в Съвета за сигурност на ООН Гордън Джондроу."САЩ смятат, че разработвайки и изпробвайки такива оръжия, Китай нарушава духа на сътрудничество, към който двете страни се стремят в областта на цивилното космическо дело".

Опасения по този повод изразиха също Япония и Австрия. В Тайван, за който се предполага, че наблюдава развитието на китайското въоръжение с американски спътници, изпитанието предизвика голямо безпокойство.

Китай е третата страна в света, чийто въоръжени сили успяват да поразят цел в космоса. Преди това, през 80-те години на миналия век, противоспътникови ракети тестваха САЩ и СССР, след което беше решено опитите да бъдат прекратени, тъй като отломките застрашават граждански и военни спътници, както и други космически обекти.

Въпреки че Съединените Щати изразяват недоволство от действията на Китай, Белият дом наскоро отхвърли световните призиви за официално прекратяване на подобни изпитания. През октомври миналата година, когато беше публикувана преразгледаната космическа политика на САЩ, беше заявено, че Вашингтон си запазва правото на свобода в действията си в космоса.

Споделяне

Още от Свят