Китай потвърди за нов случай на ТОРС

Китайското министерство на здравеопазването потвърди в понеделник, че пациент, постъпил в болница в Кантон на 20 декември, действително е засегнат от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). Вирусът на ТОРС уби 349 души в континентален Китай и 774 по света, преди да бъде овладян през юни м.г., припомня АП.

Новият случай на тежкото заболяване в Кантон бе обявен за подозрителен на 27 декември. Здравните власти в провинция Гуандун днес потвърдиха, че става дума за атипична пневмония, предаде АФП, цитирана от БТА. Потвърждение, че отново става дума за болестта ТОРС, бе получено и от Световната здравна организация, предаде АФП.

За възможен случай на атипична пневмония бе съобщено днес и в Манила. Министерството на здравеопазването на Филипините обяви, че 41-годишна домашна помощничка, работеща в Хонконг, и съпругът ѝ са приети в болница с подозрения, че са заразени. Резултатите от изследванията ще бъдат известни по-късно днес.

Жената пристигнала от Хонконг на 20 декември и развила треска на 1 януари. Отначало постъпила в местна болница в провинция Лагуна, а след това е прехвърлена в държавна болница в Манила, където вчера е приет и съпругът ѝ, също с треска.

Също днес агенциите предадоха, че китайските власти възнамеряват да убият 10 000 цибетки (диво животно, подобно на мангустата), продавани на пазари в южната провинция Гуандун, след като генетични тестове показаха, че те са вероятен източник на вируса на атипичната пневмония. Месото на тези животни се смята за деликатес в Гуандун и се сервира в ресторанти.

Всички пазари за диви животни в провинцията ще бъдат затворени, а всички цибетки убити, каза в понеделник зам.директорът на отдела по здравеопазване в провинцията Фън Люсян.

По-рано учени от университета в Хонконг обявиха, че са открили прилики между вирус, открит в цибетките и друг, открит в предполагаем заболял от тежкия остър респираторен синдром в Гуандун. Съвпадението предполага, че болестта може да е била пренесена от животни.

Споделяне

Още от Свят