Китай прати кораби към първата си военна база в чужбина - в Джибути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кораби с китайски военен персонал за първата китайската военна база в чужбина потеглиха от Китай за Джибути, предаде Ройтерс.

Китай започна да изгражда логистична база в стратегически разположения Джибути миналата година. Там ще бъдат презареждани кораби, участващи в миротворчески и хуманитарни мисии, по специално край бреговете на Йемен и Сомалия. Това ще бъде първата китайска военноморска база в чужбина, въпреки че Пекин официално я нарича логистична база.

В съобщение на китайската агенция Синхуа се казва, че корабите с военен персонал са потеглили от град Чжанцзян в Южен Китай, за да участват в изграждането на база за поддръжка в Джибути. В съобщението не става ясно кога ще започне официално работата на базата.

Синхуа припомня, че Джибути и Китай са се договорили за създаването на подобна база след приятелски преговори и споразумение, което да защитава взаимните интереси на народите от двете страни.

Базата ще осигурява китайско участие в такива мисии, като ескортиране на кораби, мироопазващи операции и доставки на хуманитарна помощ за Африка и Западна Азия, се допълва в съобщението на Синхуа. Базата ще е от полза за Китай и за участие ѝ във военно сътрудничество, съвместни учения, евакуация и защита на китайски граждани зад граница, за участие в спасителни операции, както и в съвместно поддържане на сигурността на международни стратегически морски пътища.

В Джибути има американска, японска и френска база. Все по-често се говори, че Китай може да построи други подобни бази, например в Пакистан, но засега китайското правителство опровергава тези твърдения.

Споделяне

Още от Свят