Китай пръв приземи космически апарат на обратната страна на Луната

Сн. БГНЕС

Китай съобщи, че китайски космически апарат е кацнал успешно на обратната страна на Луната. Това е първи подобен случай в историята на човечеството, с което се открива нова глава в изследването на спътника на Земята.

Апаратът "Чанъе-4" се е приземил на най-отдалечената страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи държавната агенция Синхуа, цитирана от БТА. Координатите на мястото на кацането на апарата – 177.6 градуса източна дължина, 45.5 градуса южна ширина, са достатъчно близо до предварително установеното място за кацане.

Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Кацането на тъмната страна на Луната е световна премиера, която затвърждава космическите амбиции на Китай, отбелязва Франс прес.

"Чанъе-4" изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира при тези трудни условия на терена. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната", каза  Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. "Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4", допълни експертът.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май. Сателитът се нарича "Цюецяо" ("Мостът на свраката") и е позициониран в орбита около Луната, така че да предава заповеди и данни, обменяни между Земята и китайския модул. Модулът вече прати снимка от повърхността на Луната до сателита, уточнява китайската държавна телевизия.

"Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който  беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с апарата "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще стартира по-късно тази година. По време на тази мисия ще бъдат събрани до 2 кг проби.

Планът на Китай е да стане една от водещите космически държави наред със САЩ и Русия. През 2017 г. Пекин обяви, че подготвя пилотирана експедиция на Луната, припомня Би Би Си. Китай освен това планира да започне строителство на собствена космическа станция и да я завърши през 2022 г.

За подготовката на мисията на "Чанъе-4" не бе известно почти нищо, докато апаратът не кацна успешно на Луната.

През 2003 г. Китай стана третата страна в света след Съветския съюз и САЩ, която изпрати самостоятелно човек в космоса.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?