Китай предлага да се обмисли отмяна на санкциите срещу Пхенян

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и китайският президент Си Цзинпин

Китай предложи Съветът за сигурност на ООН да обсъди отменяне на санкциите срещу Северна Корея, ако страната спазва резолюциите на ООН и постига напредък в дипломатическите преговори, предаде Асошиейтед прес.


Говорител на китайското външно министерство заяви днес, че Пекин "приветства и подкрепя" преговорите между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и американския президент Доналд Тръмп за постигане на консенсус по ядреното разоръжаване и създаване на механизъм за мир.


Пред репортери в китайската столица говорителят Гън Шуан каза, че санкциите, наложени от Съвета за сигурност на Северна Корея, може да бъдат временно преустановени или отменени в зависимост от действията на Пхенян.


"Китай последователно се придържа към позицията, че санкциите не са самоцелни. Действията на Съвета за сигурност трябва да подкрепят и да съответстват на настоящите дипломатически преговори за постигане на ядрено разоръжаване на Корейския полуостров и да поощряват намирането на политическо решение за полуострова", допълни Гън Шуан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят