Китай предложи на Илон Мъск "зелена карта"

Илон Мъск бе приет от китайския премиер Ли Къцян

На шефа на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск е предложена "зелена карта" за постоянно пребиваване в Китай, съобщи Пекин в четвъртък, цитиран от Франс прес и БТА.

Това е привилегия, на която се радва елитна група чужденци, включително няколко нобелови лауреати и бивша звезда от НБА.

Мъск бе в Китай за началото на строителството на първия завод на Тесла извън САЩ, който ще даде възможност на компанията да продава колите си директно на най-големия пазар за електромобили в света. Т. нар. Гигафабрика ще е разположена край Шанхай и плановете са до края на годината да започне производство.

Предприемачът се срещна преди ден с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, с когото обсъдиха амбициите на компанията за Китай, съобщи китайското правителство.

Надявам се да направя завода на "Тесла" в Шанхай световен пример. Наистина обичам Китай, готов съм да идвам по-често", е казал Мъск на Ли.

"Ако наистина това имате предвид, можем да ви дадем "китайска зелена карта"", отговорил премиерът.

"Тесла" отказа да коментира предложението.

Броят на чужденците с разрешение за постоянно пребиваване в Китай е достигнал 10 000 през 2016 година, според в. "Чайна дейли".

Сред тях са холандският учен Бен Феринга, носител на Нобеловата награда за химия за 2016 година, бившият играч от НБА Стефон Марбъри и нобеловият лауреат за икономика Робърт Мъндел.

Получаването на "китайска зелена карта" е описвано като "едно от най-трудните неща в света", отбелязва АФП.

За сравнение само през 2017 г. над един милион души са получили разрешение за постоянно пребиваване в САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?