Китай предупреди, че търговската война вреди на всички

Тръмп подписа планове за налагане на мита за китайски стоки

Китайският вицепремиер Хан Чжън предупреди в неделя, че евентуална търговска война ще навреди на всички, но не посочи какъв може да бъде следващия ход на Пекин, предаде Асошиейтед прес.

В изявлението си, направено пред световни бизнес лидери на световен икономически форум, вицепремиерът призова за сътрудничество, за да може икономическата глобализация да бъде от полза за всички. Евентуална "търговска война не служи на ничии интереси", подчерта той. "Тя само ще доведе до сериозни последици и негативно отражение".

Хан не спомена поименно президента на САЩ Доналд Тръмп, но други китайски представители вече заявиха, че Пекин е готов да защитава интересите си.

Ден по-рано, в телефонен разговор с с американския министър на финансите Стивън Мнучин, китайският вицепремиер Лю Хъ педупреди, че Пекин е "готов и способен да защити националните си интереси" при евентуална търговска война.

Лю заявил, че специалното седеммесечно разследване, което Вашингтон води срещу китайските търговски практики, нарушава правилата на световната търговия, предаде агенция "Синхуа".

Китай обаче се надява двете страни да останат благоразумни, е казал китайският вицепремиер.

САЩ обявиха преди дни планове да наложат мита на широка гама китайски продукти заради предполагаеми нарушения на режима на интелектуалната собственост и антиконкурентни практики от китайска страна.

Пекин отговори в петък със списък на американски вносни стоки, включително свинско месо, ябълки и стоманени тръби, на стойност 3 млрд. долара, които могат да бъдат обложени с насрещни мита.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?