Китай премахва анонимността в интернет

Китай планира да въведе система, която задължава потребителите на интернет да се идентифицират в мрежата с истинските си имена преди да публикуват какъвто и да било коментар, съобщи Франс прес.

Според излизащия на английски език вестник "Чайна дейли" администраторите на основните китайски портали, които отговарят за публикуваните в интернет бележки, коментари и анализи, ще бъдат задължени да изискват потребителите да се

регистрират с истинското си име.

"Обмисляме да бъде въведена и система за идентифициране на участниците във форуми", заявил Ван Чън, говорител на правителствената пресслужба и заместник-директор на пресслужбата на Китайската комунистическа партия.

Потребителите на интернет трябва да се регистрират и сега, за да качат коментари, но за това не се изисква да посочват истинските си имена.

С изявленията на Ван Чън китайският режим за пръв път потвърждава намеренията си да премахне анонимността в интернет. Тези намерения от години са обект на спорове в Китай и на обвинения срещу режима в опити да ограничи свободата на словото.

В Китай интернет се превърна в основен проводник на социална и политическа критика въпреки цензурата, която очевидно не може да се справи с 400-те милиона потребители на световната мрежа.

Засега цензурата се ограничава с блокиране на интернет сайтове с "чувствително" за режима съдържание, както и порнографски сайтове.

Споделяне

Още от Свят