Китай премахва трудовите лагери и облекчава политиката на едно дете

Китайски трудов лагер

План за реформи на китайската икономика и на социалния ред, предвиждащ премахването на трудовите лагери и облекчаване на политиката на едно дете, бе представен от Китайската комунистическа партия след 4-дневния ѝ пленум, предадоха световните агенции в петък. Друго важно решение на пленума е постепонно намаляване на списъка с престъпления, за които в Китай се предвижда смъртно наказание.

 

Планът е част от усилията на Китай да подобри спазването на правата на човека и съдебните практики, посочва агенция Синхуа.

 

В китайските трудови лагери, известни като "лаоцзяо", в момента са настанени без съд и присъда, а само с решение на местния полицейски началник – с цел превъзпитание, както хора, извършили незначителни нарушения на реда, така и лица, които не са удобни на местните власти.

 

Политиката "по едно дете в семейство" бе въведена през 70-те години на миналия век за намаляване на демографския ръст в страната, но в резултат на това намаляха трудоспособните граждани и нацията рязко застаря. В момента китайските двойки, живеещи в града, имат право на едно дете, докато селските семейни двойки имат право на второ дете, ако първото им е момиче.

 

Вече на двойките, в които единият от родителите е само дете в смействата, ще бъде разрешено да имат второ дете.

 

Планът предвижда и отмяната на ограниченията за получаване на жителство в малките градове и села, интегрирана система за социална сигурност, въвеждане на екологична такса, реформи на валутния пазар, както и редица други мерки, отбелязва Ройтерс.

 

Очаква се планът да започне да дава резултати до 2020 г., посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?