Китай премести породилата напрежение с Виетнам морска петролна платформа

Китай е изместил петролната си сондажна платформа от акватория в Южнокитайско море, за което претендира и Виетнам, съобщи ДПА. Платформата бе монтирана там в началото на май и веднага стана причина за яростни антикитайски протести, при които загинаха четирима китайски работници в няколко индустриални зони във Виетнам.

От щаба на виетнамската брегова охрана съобщиха, че платформата е била преместена на най-малко 40 морски мили (около 74 километра) на северозапад в посока на китайския остров Хайнан. Заедно с това са напуснали спорната зона и всички съпровождащи платформата китайски плавателни съдове.

Според официалната китайска агенция Синхуа, цитирана от ДПА, платформата е била преместена заради настъпването на сезона на тайфуните. Още когато я разположи през май, Пекин обяви, че тя ще бъде изтеглена на 15 август, за да бъде избегнат сезонът на бурите.

Според австралийски експерт, цитиран от ДПА, преместването на платформата облекчава кризата за момента. Според него Пекин удачно е намерил икономически аргумент, за да излезе от ситуацията без унижение и за да отрази политическия натиск преди годишната среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?