Китай преминава от политика на едно към политика на 2 деца

Китай преминава от политика на едно към политика на 2 деца

Китай облекчава ограниченията в семейното планиране, като отменя продължилата десетилетия строга политика на едно дете и дава възможност на всички двойки да имат две деца, обяви в четвъртък управляващата комунистическа партия, подтикната от демографските тенденции, отразили се отрицателно върху икономиката на страната.

Кампаниите за понижаване на броя на населението се водят в Китай още от 50-те години. През 70-те години беше обявена политиката "едно семейство-едно дете". Без тази политика сега Китай щеше да има население от около 300 милиона души повече, отбелязва ДПА.

Тя обаче доведе до застаряване на населението и ниска раждаемост и косвено задържаше темповете на икономическия растеж заради свиване броя на работната ръка в страната.

За първи път от десетилетия населението в трудоспособна възраст намаля през 2012 г., и Китай, най-населената държава в света, може да се окаже първата страна в света, започнала да застарява преди да е станала богата. Ако сегашната ситуация се запази, до около средата на настоящия век един на всеки трима китайци ще бъде на възраст над 60 години.

Преди две години Пекин позволи на китайските семейства да имат по две деца, припомня Ройтерс. Условието беше поне един от родителите да е бил единствено дете.

В момента китайките раждат средно малко по-малко от 1,6 деца, а се смята, че за стабилно население е нужно ниво от 2,1.

Целта на новата политика е да се премахне дисбалансът между броя на мъжете и жените в Китай и да се спре застаряването на населението.

Съобщението бе направено в края на ключова среща на комунистическата партия, посветена на финансовите реформи и поддържането на икономическия растеж в периода 2016-2020 г., на фона на засилващите се опасения за забавяне на втората в света икономика.

В новината, разпространена от официалната агенция Синхуа, не са посочени повече подробности за новата политика или времева рамка за нейното изпълнение.

Нейни критици твърдят, пише агенция Ройтерс, че облекчаването на правилата е твърде слабо и твърде закъсняло, за да бъдат компенсирани значителните отрицателни въздействия на политиката за едно дете върху икономиката и обществото.

Агенцията посочва, че много двойки особено в големите градове не са се възползвали и от облекченията през 2013 г. и са решили да нямат второ дете заради нарастващите разходи за отглеждането на децата в една все по-скъпа държава.

Държавните медии съобщиха през януари, че от около 30 000 семейства в Пекин, отговарящи на досегашните условия, само 6,7% имат второ дете.

Досега двойките, които не спазват законите за семейното планиране, бяха глобявани, някои губеха работните си места, а в някои случаи майките бяха принуждавани да се откажат от бебетата си или да се подложат на стерилизация.

Уилям Ний, изследовател на Китай в Амнести интернешънъл, приветства днешното решение, но призова Китай да отиде по-далеч.

"Китай трябва незабавно и напълно да прекрати контрол върху решенията на хората да имат деца. Това ще бъде не само добре за подобряване на положението с правата на човека, но би имало смисъл, като се има предвид острите демографски предизвикателства, които предстоят на страната", казва той пред Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?