Китай приветства примирието с Тръмп, но без прекомерен оптимизъм

Доналд Тръмп и Си Цзинпин

Китайските държавни медии приветстваха "важното" китайско-американско търговско примирие, но без да виждат в него вълшебна пръчица, която може да реши дълбоките двустранни разногласия, предаде Франс прес в понеделник.

При все това новината даде тласък на азиатските фондови борси.

Според "Глоубъл таймс" споразумението от Буенос Айрес, според което Вашингтон и Пекин обявяват 90-дневно примирие в търговската си война, за да си дадат време за преговори, представлява важна крачка напред и е носител на голям потенциал за справедлива търговия между двете най-големи световни икономики.

В. "Женмин жибао", официален орган на управляващата комунистическа партия определя договорката като "важен консенсус", показващ, че общите интереси са надминали разногласията.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прибави още оптимизъм в неделя, като изтъкна в Туитър, че Китай ще намали и премахне митата за американските автомобили.

Китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс, заяви днес, че китайският лидер и президентът на САЩ са инструктирали икономическите си екипи да работят за премахване на всички мита.

След срещата със Си Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата върху китайски стоки за 200 милиарда долара от 10 на 25 процента. Китай се съгласи да закупи все още не договорено, но значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни.

При все това в случай на провал на преговорите Вашингтон предупреди, че митата, които от края на септември са 10 процента, ще бъдат повишени на 25 на сто за китайски вносни стоки на стойност 200 милиарда долара.

Китай беше отвърнал със същите мерки, облагайки американски стоки за 110 милиарда долара.

Американските власти упрекват Пекин в принудителен трансфер на технологии и кражба на интелектуална собственост, освен все така огромното неравновесие в търговията. Според Вашингтон китайският търговски излишък възлиза годишно на 335 милиарда долара.

"Глоубъл таймс" съобщава днес, че сред обсъжданите теми ще бъдат достъпът до пазарите, интелектуалната собственост и съвместният контрол върху киберпрестъпността.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?