Китай призна за епидемия от атипична пневмония

79 души са починали от атипична пневмония в Китай, а повече от 1800 са заболели, съобщи днес китайското министерство на здравеопазването, цитирано от световните агенции. За първи път китайските власти признават обхвата на епидемията от тежък остър респираторен синдром /ТАРС/, отбелязва АФП.

Само в Пекин починалите от атипична пневмония вече са 18, а други 402 души са показали симптомите на заболяването.

Китайското правителство отмени празниците по време на "златната седмица" от 1 до 7 май, за да се намали рискът от разпространение на болестта. Министерството на образованието призова студентите да се откажат временно от пътувания до родните си места. Пътниците от вътрешните полети на китайските авиолинни трябва да подписват декларации, че не страдат от симптомите на атипична пневмония, за да бъдат допуснати на борда на самолетите. От утре те ще трябва да попълват и въпросници с данни за здравословното си състояние през последните две седмици.

Също днес от партийните си постове бяха освободени китайският министър на здравеопазването Чжан Вънкан и кметът на Пекин Мън Сюенун. Решението е взето от Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Съгласно обичайната практика в китайската политическа система, двамата би трябвало да се оттеглят от административните длъжности, които заемат, посочва АФП.

Според АП двамата били "наказани", защото не се явили на пресконференцията, на която китайските власти за първи път признаха, че в страната има епидемия от атипична пневмония.

Чжан Вънкан е освободен от поста секретар на партийната организация в министерството, което ръководи, а Мън Сюенун - от поста заместник-секретар на столичната партийна организация.

Заради епидемията индийската авиокомпания "Еър Индия" отмени всички пътнически полети до Сингапур. Временно отменени са и полетите до Индонезия и Малайзия, където също има регистрирани случаи на атипична пневмония. Индийските власти съобщават за един заболял и за още двама души, които също са развили някои от симптомите на болестта.Починалите от атипична пневмония в Хонконг са 81, а в Канада и Сингапур - 14.

По БТА

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?