Китай призова САЩ да се откажат от мисленето от Студената война

Доналд Тръмп и китайският президент Си Цзин Пин

САЩ би трябвало да се откажат от своя "манталитет от Студената война" и да се стремят към сътрудничество, заяви китайското министерство на външните работи, след като американският президент Доналд Тръмп изнесе реч за националната сигурност, в която описа Китай като заплаха за интересите на САЩ, предаде Ройтерс.

"Призоваваме САЩ да спрат умишлено да изкривяват стратегическите намерения на Китай и да изоставят старомодните концепции на мисленето от Студената война и играта с нулев резултат. В противен случай ще навредят на другите, както и на себе си", каза говорителката на министерството Хуа Чунин.

В своята реч Тръмп посочи Китай като основно предизвикателство за глобалната сила и влияние на САЩ. В представената вчера стратегия за националната сигурност той определи страни като Русия и Китай като съперници, които "използват технологии, пропаганда и принуда, за да формират свят, противоположен на нашите интереси и ценности".

Китайското външно министерство отвърна на тази характеристика, като описа глобалните амбиции на Пекин като добронамерени.

"Китай никога няма да се развива за сметка на интересите на други страни и в същото време никога няма да се откаже от легитимните си права и интереси", заяви Хуа.

"Сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ", подчерта тя и добави, че е нормално двете страни да имат разногласия, но би трябвало да намират конструктивни начини да се справят с тях.

По думите ѝ Китай и САЩ в качеството си на двете най-големи икономики имат отговорност да защитават световния мир и стабилност и да насърчават глобалното благоденствие.

Според Пекин сътрудничеството между Китай и САЩ ще бъде печелившо и за двете страни, а противопоставянето ще донесе взаимни загуби.

"Китай иска да съществува мирно с другите страни, включително САЩ, въз основа на взаимно уважение. Но САЩ би трябвало да се приспособят към развитието на Китай и да го приемат", заяви китайското посолство във Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят