Китай призова за “подходящи действия” срещу Северна Корея

Китай призова за “подходящи действия” срещу Северна Корея

Китай призова за “подходящи” действия срещу Северна Корея, която в понеделник съобщи, че е провела ядрен опит.

Пекин – традиционно най-близкият съюзник на комунистически Пхенян – обяви във вторник, че не изключва санкции, но не и военни действия, които биха били “невъобразими”.

Съветът за сигурност на ООН обсъжда проекторезолюция, в която са залегнали строги финансови и търговски санкции.

Американският посланик в ООН каза, че САЩ не изключват употреба на сила, но в момента се търси дипломатическо решение.

Асошиейтед прес цитира южнокорейския министър-председател Хан Мьон Сук, която казва, че Сеул не би подкрепил резолюция, включваща заплаха от военна сила.

Реакцията на Китай – страната, която прави икономически възможно съществуването на изолирания режим в Северна Корея – е разглеждана от много анализатори като ключова за намирането на изход от кризата.

Говорителят на китайското външно министерство Лю Цзянчао каза, че без съмнение севернокорейският ядрен опит ще се отрази отрицателно на връзките между Китай и Северна Корея.

По думите му ООН трябва да предприеме подходящи действия, но Китай все още обмисля какви точно. Запитан какво мисли Китай за евентуални военни действия, Лю Цзянчао заяви на пресконференция: “Аз мисля, че това е невъобразим начин.”

Съседите на Северна Корея все още са под напрежение след съобщението за извършено ядрено изпитание. Китай отмени отпуските на войниците по  границите с двете Кореи и приведе войските си във висока степен на тревога. 

Президентът на Южна Корея изрази опасение, че извършеното от Пхенян може да предизвика развитие на ядрения потенциал в други страни. Япония, обаче, която е потърпевша от ядрен удар, обяви, че няма да развива в отговор свои ядрени оръжия.

Новият японски министър-председател Шинзо Абе заяви пред японския парламент: “Притежаването на ядрени оръжия въобще не е опция за нашата страна.”

Китай заяви във вторник, че не разполага с информация за възможността Северна Корея да извърши втори ядрен опит и че няма данни за радиоактивно замърсяване вследствие на извършения опит.

Съветът за сигурност на ООН, който се събра в понеделник, осъди остро Северна Корея. Във вторник съветът продължава да обсъжда възможните наказателни действия. САЩ са предложили проекторезолюция от 13 точки, предвиждаща целеви санкции като преустановяване на търговията с материали, които могат да се използват за направа на оръжия за масово поразяване; инспекции на каргото, което влиза и излиза в Северна Корея; прекратяване на финансови трансакции, използвани в подкрепа на ядреното разпространение; забрана на вноса на луксозни стоки.

САЩ настояват санкциите да са по глава 7 от хартата на ООН, което означава, че са задължителни и могат да бъдат ултимативно наложени с военна сила.

В първата си публична реакция, президентът Джордж Буш каза, че твърдението на Северна Корея за извършен ядрен опит “представлява заплаха за международния мир и сигурност.”

Подземният опит е извършен в понеделник в 10.36 ч. место време. Южнокорейски учени заявиха, че според тях съобщеното от Пхенян е истина, но се опитват да намерят допълнително потвърждение.

Ако опитът бъде потвърден, Северна Корея ще се нареди сред световните ядрени сили САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Индия, Пакистан и Китай. Смята се, Израел също притежава ядрени оръжия.

Това, че Пхенян притежава ядрени способности, все още не означава, че притежава пълноценна атомна бомба или бойни глави, които могат да достигнат до определена цел.

Споделяне

Още от Свят