Китай призовава САЩ да подновят преговорите със Северна Корея

Китайският министър на външните работи Ван И

Китай призова САЩ да възприемат по-конструктивен подход за диалог в отговор на добрата воля на Северна Корея и желанието ѝ за подновяване на преговорите за денуклеаризация, и предложи санкциите на ООН срещу Пхенян да бъдат облекчени, предаде Ройтерс.

На пресконференция в Пекин китайският външен министър Ван И приветства неотдавнашните "позитивни сигнали" на Северна Корея за подновяване на преговорите със САЩ.

"Ще се радваме Северна Корея и САЩ да подновят преговорите по график в края на месеца", каза И на съвместна пресконференция с малайзийския си колега Сайфудин Абдула.

Опитът показва, че за да постигнат преговорите истински напредък, основните искания и на двете страни трябва да се вземат предвид, допълни китайският първи дипломат.

"Ако има предварителни условия, изгодни само за едната страна или списъци с такива, или дори упражняване на изключителен натиск върху другата страна да направи едностранни отстъпки, то това, което не е сработвало в миналото няма да проработи и в бъдещето", заяви И.

Китайският външен министър индиректно разкритикува американската стратегия, която предвижда вдигане на санкциите срещу Пхенян само в замяна на пълната денуклеаризация на Северна Корея, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят