Китай протестира срещу плановете на САЩ за нови квоти за текстилни стоки

Посланикът на САЩ в Китай Кларк Ранд бе извикан вчера от китайското правителство, което остро протестира срещу плановете на Вашингтон да наложи нови квоти на някои текстилни китайски стоки, съобщи агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Заместник- министърът на външните работи на Китай Чжоу Вънцзунг заяви пред американския дипломат, че неговото правителство е "шокирано и изразява недоволството си от американското решение, взето въпреки възраженията на Китай".

"Китайското правителство си запазва правото да вземе мерки", допълни Вънцзунг без обаче да уточни дали Пекин ще предприеме ответен удар. Малко след като Вашингтон съобщи, че ще наложи квоти за някои китайски текстилни изделия, Пекин изрази вчера "дълбокото" си съжаление от това решение.

Във вторник министърът на търговията на САЩ Дон Евънс обяви, че ще бъдат въведени нови квоти за три категории вносен текстил от Китай, след като бе гласувана именно такава препоръка от Комисията за прилагане на споразуменията по текстила, припомня Франс прес.

Междувременно Китай отложи заминаването на официална търговска делегация за САЩ, без да го отменя окончателно, предаде АП, като цитира съобщение на китайското Министерство на външните работи.

Говорителят на Министерството на външните работи на Китай Лю Цзянчао каза, че посещението на китайската търговска делегация в САЩ е било отменено по технически причини. Целта на делегацията, която включва 30 китайски служители, бе покупката на широк спектър селскостопански стоки.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?