Китай проучва нови данни за отломки от изчезналия малайзийски самолет

Китай проучва нови данни за отломки от изчезналия малайзийски самолет

В Китай проучват нови спътникови снимки на обекти, открити в южната част на Индийския океан, които според изявление на малайзийски официални лица можеда се окажат отломки на изчезналия преди две седмици самолет на "Малайзия Еърлайнс“, съобщи ББС в събота.

Изпълняващят длъжността министър на транспорта на МалайзияХушамуддин Хусийн заяви на ежедневния брифинг, че е получена информация за находки, като размерите на единия от обектите е 22.5 на 13 метра. Към мястото е изпратен китайски плавателен съд, който да проучи ситуацията.

"Боинг-777", изпълняващ полет от Куала Лумпур до Пекин, изчезна в нощта на 7 срещу 8 март с 239 души на борда, от които 153 китайци. Властите в Малайзия смятат, че курсът на самолета е бил променен нарочно.

Общо 26 държави издирват пропадналия самолет. В Индийския океан вече в издирвателната акция са включени няколко самолета и кораба, след като тази седмица на 2500 км югозападно от австралийския град Пърт бяха открити други останки.

Китайската държавна информационна агенция Синхуа съобщи, че новите снимки са направени на около 120 км от това място. В момента издирвателната операция се води от Австралия. Шест от самолетите ѝ облитат акватория, сравнима с територията на Дания. В скоро време към тях ще се присъединят кораби на Китай, Япония и Великобритания, но трябва да се изчака да мине силното вълнение в региона, а се заформя и тропически циклон.

Хусейн каза още, че проверка на декларациите за бордовия товар на самолета не е открила нищо, което може да е свързано с изчезването на машината.

Той коментира също така недоволството на роднините на китайските пасажери от хода на разследването на малайзийските власти, които привозаха правителството на страна да им каже истината и да им върне близките.

Според транспортния министър няма нищо необичайно в последните записани разговори между двамата пилоти преди навлизането им във въздушното пространство на Виетнам.

Все още за съдбата на самолета, екипажа и пътниците на полета няма достоверна информация. Предишни данни за открити отломки се оказаха лъжлива следа, посочва ББС.

Споделяне

Още от Свят