Китай пуска 4000-километров газопровод

Газопровод с дължина 4000 километра, който свързва басейна на река Тарим в Синцзян /северозападен Китай/ с района на Шанхай /източен Китай/, влиза днес в действие, съобщи компанията ПетроЧайна, цитирана от световните агенции.

Проектът за транспортиране на природен газ от западната до източната част на страната бе изпълнен за четири години, се посочва в комюникето на ПетроЧайна, която допълва, че този подвиг е извършен благодарение на подкрепата на централното правителство, допълва Франс прес. Стойността на газопровода, по който годишно ще протичат 12 млрд. куб. м синьо гориво, е близо 5 милиарда долара.

ПетроЧайна, която ще оперира газопровода, е сключила споразумения с 40 фирми клиенти и ще се стреми да увеличи капацитета за транспортиране до 18 милиарда куб м годишно.

Природният газ е част от усилията на Китай да си осигури по-чиста енергия, тъй като 80 на сто от производството на електроенергия в страната зависи от въглищата, а повечето централи са морално остарели и замърсяват силно околната среда.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: