Китай пуска свои петролни фючърси на 26 март

Китай пуска свои петролни фючърси на 26 март

Китай ще пусне на 26 март свои фючърсни контракти за суров петрол, което със сигурност ще се отрази върху цените на най-големия световен продуктов пазар, предаде Ройтерс, цитирайки два източника, запознати с хода на процедурите.

Амбицията на Пекин е да оказва по-голямо въздействие върху световните цени, предлагайки алтернатива на Брента и американския лек суров петрол - контракти в доларово изражение, референтни за международните пазари, предаде Франс прес.

"След старателна подготовка" новите петролни фючърсни контракти ще бъдат въведени и ще се котират на платформа, зависеща от шанхайския фючърсен пазар, посочи в кратко комюнике Китайската агенция за финансова регулация (CSRC).

Лакомият за изкопаеми течни горива азиатски гигант от четвърт век обмисля да пусне собствени петролни контракти, за да има по-голяма тежест на пазарите за черно злато.

Според китайски медии тези контракти се очаква да бъдат отворени за чуждестранни инвеститори и да бъдат в юани.

Така че целта ще бъде едновременно да се засили превръщането на юана в международна валута в усилията на Пекин да го направи световна референтна валута - въпреки че продължаващите драстични ограничения за неговата конвертируемост спират възхода му.

Миналата година Китай е изпреварил Съединените щати и е станал най-големият световен вносител на суров петрол с увеличение от 20 на сто през януари на годишна основа до рекордните 40.64 милиона тона, в резултат на засиленото търсене от страна на независими рафинерии, посочва агенцията.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?