Китай пусна на вода втория си самолетоносач

Китай пусна на вода втория си самолетоносач

Китай пусна днес на вода втория си самолетоносач, съобщи държавната телевизия, цитирана от Франс прес.

Официалното въвеждане на плавателния съд с име "Шандун" в състава на китайските въоръжени сили стана на церемония във военноморската база на южния остров Хайнан. В нея участва президентът Си Цзинпин. На церемонията присъстваха и около 5000 работници и представители на военноморските сили, които изпяха китайския химн при вдигането на националното знаме.

След това Си Цзинпин си направи групова снимка с военните и цивилните, присъствали на церемонията в пристанището на град Саня, и ги призова да "допринасят още повече за комунистическата партия и за китайския народ".

Китай имаше досега само един действащ самолетоносач, "Ляонин", построен в бившия СССР и купен от Украйна. Той бе приет на въоръжение през 2012 г.

Изпитанията на втория китайски самолетоносач започнаха през 2017 г. Той е с конвенционални (а не с ядрени) двигатели и на него може да бъдат натоварени около 40 самолета, според експерти.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач, който е и първият изцяло китайска разработка, става в контекста на съперничество със САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион, отбелязва Франс прес.

Китайската армия продължава да увеличава мощта си и вече е смятана за втората военна сила след американската. САЩ обаче разполагат с бюджет за отбрана, който е три пъти по-голям от този на Китай.

С два самолетоносача Китай остава далеч от Съединените щати, които имат 11, но изпреварва страни като Русия, Франция, Великобритания и Индия, които имат по един.

Въвеждането на въоръжение на втория китайски самолетоносач освен това идва в момент, когато Пекин с все по-твърд тон заявява териториалните си претенции в Южнокитайско море. Там Китай си оспорва острови с Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней. Всяка една от тези страни контролира няколко от тези острови.

Споделяне

Още от Свят