Китай пусна най-бързия в света влак стрела

В Китай бе открита високоскоростната железопътна отсечка между градовете Ухан в Централен Китой и Гуанджоу в южната част на страната, съобщи в събота агенция "Синхуа". Влаковете по линията могат да развиват скорост над 350 километра в час, която е най-високата експлоатационна скорост в момента в света за релсов път.

По време на тържествената церемония при откриването на линията бяха пуснати едновременно два влака - единият от Ухан към Гуанджоу, а другият в обратното направление. Разстоянието, което е над хиляда километра, бе изминато за три часа и половина, докато преди това е било вземано с традиционен експресен влак за повече от десет часа.

Изпитанията на влаковете стрели по линията Ухан - Гуанджоу започнаха на 9 декември. Според съобщения в китайската преса, а и според репортажите от изпитанията, максималната скорост, достигната от китайския влак стрела, е била 394.2 километра в час.

Средната скорост на високоскоростните влакове в Япония в момента е 243 километра в час, в Германия - 232 км/ч, а във Франция - 277 км/ч.

Съвременни високоскоростни влакове могат да вдигат до 581 км/ч, но това все още не е въведено в редовните курсове.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?