Китай пусна в експлоатация най-голямата в света плаваща слънчева енергоцентрала

Китай пусна в експлоатация най-голямата в света плаваща слънчева енергоцентрала

Китайската енергийна компания Сънгроу пауър съплай (Sungrow Power Supply) пусна в експлоатация на територията на град Хуайнан, в източната провинция Анхуей, най-голямата в света плаваща слънчева електроцентрала. Това съобщи в. "Чайна дейли", цитирана от ТАСС.

Всяка година гигантският обект, който се състои от 120 000 слънчеви батерии и заемащ водна повърхност с площ 86 хектара, може да произвежда 40 мегавата електричество.

Срокът на експлоатация на станцията е 25 години. За този период обектът трябва да снабдява с електричество близо 15 000 жилищни сгради годишно.

На повърхността панелите просто се носят по водата, а истината е, че на дъното са монтирани над 1000 подсилени бетонни колони, които задържат панелите на място, посочва мениджър от компанията оператор, цитиран от електронното издание ecns.cn.

Дългият срок на експлоатация на соларния парк означава, че той е проектиран да издържи високи температури, соленост и влажност, които водят до остаряване на съоръженията, разположени във водата.

Над плаващата електроцентрала патрулират дронове, които първи ще пристигат на място при извънредна ситуация, за да извършват проверка и да направят снимки.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?