Китай разгневен от атаката на САЩ в СТО

Китай разгневен от атаката на САЩ в СТО

Китай разкритикува във вторник плановете на САЩ да подаде в Световната търговска организация (СТО) две оплаквания, обвиняващи Китай в нечестни търговски практики.

Исканията на САЩ са свързани с дефинициите в китайския търговски режим за защита и налагане на авторски права и търговски марки, както и за търговските бариери за книги, музика, видео и филми.

По този повод китайското правителство изрази дълбоко съжаление и силно неудовлетворение от решението на САЩ да предаде двата иска в СТО, предаде агенция Сингхуа, цитирана от СиЕнЕн.

Китайското правителство заявява, че този ход ще подкопае отношенията на сътрудничество между двете страни е ще засегне двустранните икономически и търговски отношения.

Американското търговско министерство мотивира решението си с “неприемливо” високото равнище на пиратството и производството на ментета в Китай. Вашингтон смята, че този проблем не може да се реши на двустранна основа.

“Неадекватната защита на интелектуалната собственост и авторските права в Китай струват на американските фирми и работници милиарди долари всека година.”

Съгласно процедурите на СТО, искането на консултации, каквото са внесли САЩ, е първа стъпка преди въпросът да се отнесе към комисията по търговските спорове. Това ще стане, ако повдигнатите от САЩ въпроси не бъдат решение в рамките на 60 дни в консултативния стадий на процедурата в СТО.

Споделяне

Още от Свят