Китай разреши два хеликоптера да търсят Боян Петров

Лошото време провали акцията по земя и в четвъртък

Боян Петров, сн. Фейсбук

Китай е разрешил два непалски хеликоптера на компанията Simrik Air Pvt. Ltd. да се включат в акцията по издирването на българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май, когато за последен път е видян да се изкачва към хималайския връх Шиша Пангма.

Разрешителното за полетите на непалските вертолети над китайската територия на планината влиза в сила от 10 май и ще е валидно до 13 май, съобщиха от Министерството на външните работи в четвъртък привечер. Часове преди това стана ясно, че лошото време е попречило и в този ден от издирвателната операция и спасителните отново не са успели да стигнат до един от лагерите, в които се допуска, че може да е намерил подслон най-успешният в послдените години български алпинист.

Включването на хеликоптери, които могат да извършат оглед от въздуха на височина над 5 хил. м, е ключово за евентуалното намиране на Петров.

В последните дни българските дипломатически мисии в Пекин и Делхи работиха съвместно за осигуряването на цялата необходима информация и документация за получаване на разрешителното за вдигане на хеликоптерите във въздуха.

Ако времето в петък позволи, вероятно те ще се включат в издирването на Петров.

Почетният консул на България в Катманду, Непал, Бхола Тхапа потвърди, че пилотите на авиокомпанията вече разполагат и с необходимите им китайски визи. Освен това Китай е поел ангажимент да изпрати гранични служители, които ще чакат двата хеликоптера при пристигането им на тяхна територия и така няма да се налага екипажите да летят до странични гранични пунктове, на които единствено има  граничен контрол, допълниха от външното министерство.

Добрата новина за ползването на хеликоптери дойде, след като Деян Петков от софийския екип на Петров съобщи, че търсенето от спасители в четвъртък е било провалено от лошото време.

"Не сме сигурни дали някой изобщо е успял да излезе днес от базовия лагер, но дори и да има такъв, той не е стигнал дори до Лагер 1", каза Петков, цитиран от "Дневник".

В петък се чака добро време

За петък прогнозата е за слънчево време, но с продължаващ силен вятър. В събота и неделя условията трябва да продължат да се подобряват. Планът за петък е спасителите да тръгнат нагоре към върха.

"Ще се движат в различни групи и с различен багаж и темпо, а целта е да стигнат до Лагер 2, където се надяваме да намерят Боян", обяснява Деян Петков.

Ако не намерят българския алпинист в лагера, спасителите ще пренощуват там и ще продължат към лагер 3, който се намира точно под върха.

Алпинистът Дойчин Боянов отхвърли в четвъртък всякакви намеци за проява на лекомислие от страна на Боян Петрова. Той допълни, че няма логика Петров да носи със себе си сателитен телефон и винаги го е оставял в базовия лагер заради допълнителната тежест и бързото хабене на батериите при ниските температури.

"Ако Боян е в съзнание, не е в опасност"

"Не е привърженик на тези шоу спектакли, които някои са склонни да ни сервират. За мен е странно да остана сам, но на Боян това му е стилът. Има опит и ако е в съзнание, не мисля, че е в опасност", каза Дойчин Боянов.

По-рано в четвъртък говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан заяви, че правителството в Пекин предприема всички възможни мерки за спасяването на българския алпинист Боян Петров, предаде ТАСС.

"Китай придава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки, за да го намерим", каза Гън. Той посочи, че "метеорологичните условия в района на провеждането на операцията са много сурови".

Сутринта пред бТВ вицепремиерът Екатерина Захариева описа ситуацията като "безпрецедентна", тъй като липсата на застраховки или пилотски лицензи е попречила на няколко непалски фирми да осигурят хеликоптери. По думите ѝ последно е говорено с "наистина надеждна компания", която имала възможност да осигури две машини, за да носи втората допълнително гориво.

Захариева определи като правилно решението на жената на алпиниста Радослава Ненова да обяви кампания за набиране на средства за операцията и добави, че ще говори по темата и с финансовия министър Владислав Горанов. Тя подчерта, че към момента никой не е повдигал темата за цената на операцията по издирването на Боян Петров.

Сметката, обявена от Радослава Ненова за събиране на средства за издирвателно-спасителната акция, необходими в момента:

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank UNCRBGSF

Дарение от 100 хил. лв. от Човека Паяк

Междувременно стана ясно, че специалист по катерене на небостъргачи Иван Кристоф, известен като Човека Паяк дарява 100 хил. лв. за издирването и спасяването на Петров. Той публикува във Фейсбук банкова сметка, от която може да се изтеглят парите и да се плати за "хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете".

Пред "Дневник" той пояснил, че парите са пазени за неговия проект за "школа за оцеляване", но в спешната ситуация с Боян Петров е готов да действа. "Смятам, че не е редно държавата да плаща от данъците ни. Като любител на екстремните спортове, смятам, че е редно ние сами да се поддържаме", добави той.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май, когато е бил забелязан да атакува Шиша Пангма. След това неговата палатка и спалният му чувал бяха открити в лагер 3 по маршрута към върха. Надеждите бяха Петров да е успял да стигне до някой от долните два лагера, където има храна, вода и кислород, но за съжаление не бе открит в лагер 1 във вторник. Лошото време засега не позволява на спасителите да стигнат до лагер 2.

Схема на връх Шиша Пангма

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?