Китай с интерес да изгражда магистрала "Черно море"

Китайски инвеститори са проявили интерес да строят магистрала "Черно море" между Варна и Бургас, която е с дължина около 100 км, като изграждането ѝ може да започне след две години. Това съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева на конференцията "Черноморският автомагистрален пръстен – предизвикателства и перспективи" в Бургас.

 

Плановете са магистрала "Черно море" да се строи чрез публично-частно партньорство, за да не се натоварва бюджетът, стана ясно от думите на Терзиева.

 

"От тук нататък очакваме да проведем разговори с китайските инвеститори и да видим дали ще има финансов интерес от тяхна страна да започнат този проект", допълни Терзиева.

 

Според нея строежът може да започни най-рано след две години. Тя не се ангажира с прогнозна стойност на магистралата, защото тепърва ще се изработва идейният проект.

 

В момента се проектира четирилентов път от Бургас до курорта Слънчев бряг, каза Терзиева..

 

И ако за пътната "Черно море" неизвестностите са много, то железопътната е на път да я изпревари, стана ясно от думите на зам.-министъра на транспорта Петър Киров.

 

"Ако можем да говорим за"железопътна" магистрала "Черно море", тя значително изпреварва автомобилната. В новия програмен период предстои да изградим жп линията Карнобат – Синдел. По този начин, с една сравнително малка инвестиция от 170 млн. евро, ще направим бърза връзка между Северна и Южна България и най-важното – между пристанищата във Варна и Бургас", каза Петър Киров.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?