Китай съобщи за първа зараза на човек с щама H10N3 на птичи грип

Китай съобщи за първа зараза на човек с щама H10N3 на птичи грип

Китай съобщи за първия случай в света на заразен човек с птичия вирус H10N3, но посочи, че рискът от разпространяването на щама сред хората е нисък, съобщи Франс прес.

В източния град Чжънцзян на 28 април в болница постъпил 41 годишен мъж със симптоми на треска, а изследване установило месец по-късно, че е заразен с H10N3, съобщи в онлайн изявление Държавният комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република.

"Рискът от разпространение в голям мащаб е изключително нисък", се посочва в съобщението, като се уточнява, че мъжът е в стабилно състояние, а близки негови контакти не съобщили за "аномалии".

Комитетът описва щама H10N3 като ниско патогенен – т.е. че е по-малко вероятно да причини смърт или тежко заболяване, у птиците.

В съобщението се посочва, че досега в света не е съобщаван случай на човек, заразен с H10N3.

Сред животни в Китай са установени няколко щама на птичи грип, но масово заразяване на хора е рядкост.

Последната епидемия от птичи грип сред хора в Китай бе в края на 2016-а до 2017 г. с щама H7N9.

Този вирус е заразил 1668 души и е отнел живота на 616 от 2013 г., сочат данните на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

След последните случаи на огнища на птичи грип в Африка и Евразия директорът на Китайския център за контрол и превенция на заболяванията нареди миналата седмица по-стриктно наблюдение на птицеферми, и пазари за птици, както и на дивите птици.

Covid-19 за първи път бе открит на пазар за храни и животни в централния китайски град Ухан в края на 2019 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?