Китай се готви за супер тайфуна Лекима

Китай се готви за супер тайфуна Лекима

Китайската метеорологична служба обяви червена степен за опасно време заради приближаването на супер тайфуна Лекима, предаде Ройтерс.

Стихията наближава източната китайска провинция Чжъцзян. Според метеоролозите това е най-мощният тайфун от 2014 г. насам и се очаква той да връхлети сушата в ранните часове на събота. Очаква се ураганните ветрове да засегнат района на делтата на река Яндзъ, в който влиза и Шанхай.

Круизните лайнери бяха призовани да отложат пристигането си в Шанхай. Преустановени бяха и продажбите на билети за някои влакове от Шанхай. Очаква се бурните ветрове да започнат да се усещат в мегаполиса още от тази вечер и да продължат до неделя. Евакуирани са 16 000 души.

Тайван също отмени полети и разпореди училища, борсите и предприятия да останат затворени днес заради тайфуна, който преминава северозападно.

В Япония заради тайфуна Лекима бяха отменени над 60 полета между южните острови Ишигаки, Мияко и Окинава. Фериботните връзки са преустановени там. Бурните ветрове вече повредиха електропроводни линии и без ток останаха 15 000 домакинства.

Лекима е деветият тайфун за сезона в Тихия океан за годината. Скоростта на вятъра в централната му част е 50 метра в секунда.

Споделяне

Още от Свят