Китай се обяви за нова архитектура за всеобща сигурност в Азия

Си Цзинпин

Държавите от Азия трябва да търсят пътища за изграждане на нова архитектура за всеобща комплексна сигурност, каза днес китайският президент Си Цзинпин на провеждащата се в Душанбе (Таджикистан) Пета среща на върха на Съвещанието по взаимодействие и мерки за доверие в Азия (СВМДА).

"Необходимо е да се търсят пътища за създаване на нова архитектура на регионалната сигурност, която да отчита особеностите на Азия”, каза Си Цзинпин, цитиран от ТАСС.

”Ние трябва заедно да реагираме на предизвикателствата и ръка за ръка да създаваме нова обстановка на сигурност и развитие в Азия. Изграждането на взаимно уважение и на атмосфера на взаимно доверие в Азия е наша обща цел".

"Важно е да продължаваме да претворяваме в живота концепцията за изграждане на всеобща, комплексна и устойчива сигурност, а също да бъдем решителни поддръжници на диалога, а не на конфронтацията, на партньорството, а не на формирането на блокове", добави китайският президент.

Той призова за задълбочаване на сътрудничеството в борбата с тероризма във всичките му форми и за обръщане на особено внимание на "ефективни превантивни мерки" срещу "вълната от екстремистки идеи".

Си Цзинпин посочи също, че е необходим отказ от принципите на "игри с нулева сума" и от протекционизма.

Споделяне

Още от Свят