Китай се опасява от втора вълна на зараза заради пристигащите от чужбина

Китай се опасява от втора вълна на зараза заради пристигащите от чужбина

Китай съобщи за рекорден ръст на "вносни" случаи на заразени с коронавируса в резултат на завръщането на китайски граждани в родината им от САЩ и Европа, предаде Ройтерс.

Това поражда опасения от втора вълна на заразата тъкмо когато страната започва да се преодолява първоначалния епидемичен взрив и икономиката започва да се съвзема.

Всички 41 новопотвърдени случая са хора, пристигнали от чужбина, съобщи днес Националната здравна комисия. Така общият брой на "вносните" случаи на инфекцията достигна 269. Главните пунктове, където пристигат заразените завръщащи се китайци, са Пекин и Шанхай. Много от тях са студенти, обучаващи се в чужбина, сочат официалните съобщения.

Те се завръщат, след като много университетски кампуси в САЩ и Европа затвориха, за да се пресече бързото разрастване на епидемията от COVID-19 в тези страни.

Завръщат се и много успокоени от добрите новини за затихване на епидемията чужди бизнесмени, чийто предприятия и фирми в Китай започват да подновяват дейността си.

Опасността от втора "вносна" вълна на коронавируса доведе до ново затягане на карантинните мерки в редица градове и райони на Китай, отбелязва Ройтерс.

Липсата на нови случаи на местно предаване на инфекцията за трети пореден ден накара много местни власти да разхлабят ограниченията, дори и в епицентъра на заразата - провинция Хъбей и нейната столица Ухан. Там обаче бяха отбелязани 7 нови смъртни случая.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?