Китай се ориентира към жп транспорт за превоз на стоки до Европа

Китай се ориентира към жп транспорт за превоз на стоки до Европа

Китайските производители се стремят да избегнат забавянето при корабоплаването, като изнасят стоките си по суша. Вълна от търсене в Европа предизвика рязко покачване на трансконтиненталните железопътни товарни превози, пише вестник "Файненшъл таймс".

Бързото възстановяване на страната от пандемията ѝ помогна да доминира в световната търговия през втората половина на 2020 година, след като карантинните ограничения изостриха чуждестранния апетит към произвежданите от нея стоки - от електроника до домакински уреди.

Само че натискът върху времето за транзит по море и недостигът на контейнери направи износа по суша през Русия и Централна Азия привлекателна алтернатива, твърдят компании и агенции.

Над 2000 товарни влака са се движели от Китай за Европа през първите два месеца на тази година, което е двойно повече спрямо 2020-а, когато коронавирусът удари за първи път.

През цялата минала година общият брой пътувания с влакове се е увеличил с 50 на сто, според официалните данни, съобщени в държавните медии, и е нараснал седем пъти от 2016 година досега.

През 2020 година Китай изпревари САЩ и стана най-големият търговски партньор на ЕС. По данни на Евростат вносът на стоки от Китай се е увеличил с 6 процента до 384 милиарда евро, припомня изданието.

Железопътният товарен превоз все пак остава малка част от общия обем. Само пристанище Янгшан край Шанхай през януари е обработило близо 2 милиона 20-футови контейнера в сравнение с 209 000 контейнера през януари и февруари при жп транспорта, се посочва в публикацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес