Китай ще допусне частната собственост и ще помага на бедните селски райони

Китайският премиер Вън Цзябао прогнозира забавяне на икономическия растеж на страната за тази година успоредно с предоставяне на държавна помощ на стотици милиони бедни селяни.

В речта си при откриването на Общокитайското събрание на народните представители премиерът заяви, че икономическият растеж ще бъде 7 % - по-нисък от миналогодишните 9 %.

Пред близо 3000 -те делегати премиерът посочи като основна цел за китайското ръководство спасяването от бедността на стотици милиони китайци, живеещи в селските райони.

Вън Цзябао подчерта, че е необходимо да се намали разликата в доходите на бедни и богати, като предложи данъчни облекчения за селските стопани и земеделски субсидии.

В необичайно откровената си реч премиерът очерта предизвикателствата пред страната - недостиг на енергия, лош обществен транспорт и глад за суровини.

На десетдневната сесия на парламента ще бъде променена конституцията, като за пръв път от комунистическата революция през 1949 г. ще бъде допусната частна собственост върху недвижими имоти.

Конституционната поправка вече е одобрена от лидерите на Китайската комунистическа партия.

Вън отбеляза, че Китай ще продължи енергичното модернизиране на Нардноосвободителната армия. Заздравяването на националната отбрана и модернизирането на въоръжените ни сили е важна гаранция за сигурността на държавата, изтъкна премиерът.

Той подчерта, че ръководителите на страната ще положат усилия за мирното обединение на Китай с Тайван. Ние сме против всякаква форма на сепоратистки дейности, имащи за цел отделянето на Тайван от Китай. Няма да позволим на никого да раздели Тайван от Китай по какъвто и да е начин, изтъкна в речта си премиерът.

Той говори пред близо 3000 делегати, присъстващи на откриването на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители, което ще заседава до 14 март.

Китай, който е шестата по големина икономика в света и отбеляза среден ръст от 8 процента за последните 25 години, има проблеми с банковия сектор, неефективните държавни предприятия и разклатената правна система, отбелязва Си Ен Ен.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?