Китай ще покани представители на сирийското правителство и на опозицията в Пекин

Китай ще покани в Пекин членове на сирийското правителство и на опозицията, за да се опита да помогне на мирния процес, съобщи китайското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

В петък Съветът за сигурност на ООН одобри единодушно резолюция, подкрепяща международна пътна карта за мирния процес в Сирия. Това е рядка проява на единство между великите сили в конфликт, който отне живота на над четвърт милион души, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на китайското министерство Хун Лей напомни изявлението на външния министър Ван И в ООН през уикенда, че Китай ще покани скоро представители на сирийското правителство и на опозицията. Това е част от усилията на Пекин да играе конструктивна роля и да подкрепи политическо решение на кризата, добави Хун, без да съобщи подробности.

Китай вече е приемал както представители на сирийското правителство, така и на опозицията, макар че остава периферен дипломатически участник в кризата. Китай разчита на петролни доставки от региона, но обикновено оставя близкоизточната дипломация на останалите четири постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?